web analytics

Home » Spelvdweek » Spel van de week

Spel van de week

Never argue with a winner.

Dinsdagavond 15 oktober, intern viertallen, spel 4, W/Allen.

Je hebt als West:

♠ A 10 9
A H B 7 6
3
♣ A H 10 5

en je opent de bieding met 1 . Er wordt 2 gevolgd en partner biedt 2. Wat bied je nu?

—————————————————————————————————————–
Tja, gezien de titel van dit stukje weet ik beter, maar ik kan mij niet bedwingen. Daarnaast is het een leuk spel en heeft bijna iedereen dit spel dinsdagavond gespeeld. Ik verstop de discussie dus in het stellen van vragen, met name aan de “winners”. Ik ben benieuwd of die dit stukje lezen.
Er wordt geviertald. Dat betekent veilige speelwijzen, minder risico nemen, iets sneller de manche bieden (bij twijfel de manche) en iets minder snel slem bieden (óók bij twijfel de manche).

Bij ons aan tafel ging het als volgt:

W               N                O                Z

1               2               2♥               p

4♣              p                 4               p

6               ap

en dat contract is potdicht. Partner heeft een 5-kaart (ipv. een 3-kaart), waardoor V valt en partner heeft een doubleton klaveren, waardoor twee klaveraftroevers gemaakt kunnen worden.

Het hele spel:

Het spel is 12 keer gespeeld: 7 x 4+2, 2 x 4+3 en 3(!) x 6C.

Drie paren bieden dus unverfroren het slem.
Hoe doen ze dat?
Kunnen ze uitzoeken dat dit een kansrijk slem is? Ik ben zeer benieuwd.

 

Reacties graag via deze website.

Sipke van Manen


8 reacties

 1. Beste Sipke,
  Uit zéér betrouwbare bron (->Q) kreeg ik nog het volgende commentaar:
  “Bij Jan en Quirijn bood Jan (OOST) 4 Ha (na 1 Ha-2Ru). Dat is bij hun preëmptief (met 5+ Ha).
  Q (WEST) overwoog toen: 5 losers, superfit (5,5+), geen plaatje in kleur TP en alle controles, kortom : slem lonkt! WEST vroeg met 4 SA naar azen en hoorde er 1; bedacht vervolgens dat hij niet veel meer nodig had bij partner dan 3 ruitens en Kla Vr of Sch heer of anders een 2-kleurenspel en wat geluk.”
  Prof. P was ook zeer tevreden: dit was een perfecte mélange van wetenschappelijk bieden en mannelijke intuïtie. (“die 2 hebben gute slam-dunk” was zijn letterlijke commentaar).
  gr,
  René

 2. Beste Sipke,

  Bij ons ging het als volgt, 1Ha – 2Ru – 4Ha – pas – pas – pas.
  Hans heeft wel een poosje nagedacht, maar ik geef 0-6 pnt aan met een vijfkaart steun.
  Oost heeft natuurlijk precies de goede punten en verdeling in combinatie met de westhand.
  Groeten , Cora

 3. René vraagt mij uitdrukkelijk te reageren op dit spel.
  Frans opent 1 HA. hoeft geen vijfkaart te zijn, want we openen ook 1 HA met 4-4 hoog.
  Is het wel een vijfkaart, dan knal ik er meteen 4HA in, 10 troeven samen, maar dat doe ik alleen na een schoppenopening, omdat ik dan zeker weet dat er 10 troeven zijn.
  Dus na 2 Rui bied ik 2 HA. Achteraf vind ik wel dat 3HA met 9 troeven samen beter geweest zou zijn. Dus een beetje slapjes.
  Sorry partner.
  Groetjes, Wil

 4. Hoi Sipke,
  Het spel werd door onze tegenstanders gespeeld, het ging 1 Ha – 2 Ru – 4 Ha en klaar.
  Of wij met de OW-handen in 6 Ha hadden kunnen komen is de vraag, wij gebruiken niet de LTC-methode of alternatieve hcp-puntentelling zoals Jan beschrijft. Maar laat ik voor de afwisseling een keer enigszins naar het gewenste resultaat toe redeneren.
  Na 1 Ha biedt antwoorder bij ons meteen 4 Ha met 0-6 punten en minstens een 5-kaart troef mee. Dat geldt ook na een tussenbod.
  Nu het gaat 1 Ha – 2 Ru is de Oosthand voor 4 Ha eigenlijk net iets te mooi: 7 punten, met het Aas in de door t.p. geboden kleur en een Heer ernaast. Oost biedt dan 3 Ru (invite of beter, zoals Jan ook aangeeft, met goede troefsteun, liefst meer dan een kleine 3-kaart). Dat zal voor West toch voldoende reden zijn om enige sleminteresse te tonen, en zijn Klaverencontrole te laten horen met 4 Kl.
  Oost vervolgens 4 Ru (controle in ruiten). West ziet dan nog altijd minstens twee verliezers en biedt 4 Ha. En dan is het aan Oost om te beseffen dat er meer in kan zitten, vanwege de troeflengte, de twee topslagen en de door West aangegeven sleminvite. Oost kan zich permitteren om 4 Sch te bieden om de schoppencontrole (de H) aan te geven, en dan zal West niet stoppen onder 6 Ha.
  Voilà, zo zou het kunnen. Het zou echter ook niet voor het eerst zijn als we in een slem belanden dat er net niet in zit…
  Groeten, Piet

 5. Mijn goede vriend prof. Z(bygniew) Prlwytzkofsky was helemáál niet te spreken over het biedverloop op dit spel. “Ganz unwissenschaftlich!” bleef hij steeds maar geërgerd mopperen. Ik haastte me natuurlijk te zeggen dat ik dit spel zélf niet had gespeeld en me alleen maar afvroeg hoe ik het er van afgebracht zou hebben. Daarop kalmeerde hij wat. “Ik ben froh dat je me ingeladen hebt om wat over dit Spiel zu sagen”, vervolgde hij. “Ik versta zum ersten niet warum OST 2 Harten bijbood. Natürlich hat OST nur 7 Ehrepunkte (=honneurpunten-noot van de vertaler), aber deze hand is meiner Meinung nach mindestens een inladingsbod (=inviterend bod, vert.) waard. Ein Führer (=leider,vert.) wie Culbertson hätte in 1935 dann natürlich gleich 6 Harten wiedergeboten. (das war einmal: gute alte Zeit). Warum heeft OST na 4 Kla(controle) eigentlich nicht kostenlos 4 Ru(controle) geboten? Ich muss jedoch widerwillig zugeben: 6 Herzen ist ein schönes Schlemm. Het geeft maar één conclusie: WEST ist ein Hellseher!” (=helderziende, vert.)
  gr,
  René

  • Hallo René, mit ein solches Freund kann man besser trinken als karten. Ich nehme an, daß du erst viel getrunken hat bevor du dieses Spiel an uns vorgescheuteld hast. Ich bin keine Professor, aber wenn linker Gegenständer Venster bit, kan die Führer nach 4 Härz von Partner direkt 6 bieten. Ende und sehr einfach gemacht!

 6. Drie paren bieden dus unverfroren het slem.
  Hoe doen ze dat?
  Kunnen ze uitzoeken dat dit een kansrijk slem is? Ik ben zeer benieuwd.

  Reacties graag via deze website.

  Sipke van Manen

  • Beste Sipke,
   Net als René mocht ik dit spel helaas niet spelen donderdag – de driehoek speelde dat setje niet. Maar als ik west had gezeten, had ik na 1 Ha – 2 Ru – 2 Ha -pas – 4 Ha geboden. Ik ben het wel met Zbygniew eens dat Oost wel een invite waard is. Dus, met Louk en Kees gaat het dan: 1 Ha – 2 Ru – 3 Ru (invite of beter) – pas en dan is de westhand misschien wel toe aan herwaardering. De westhand is nu meer waard dan zijn 19 hcp; azen en heren zijn ondergewaardeerd in het 4-3-2-1 waarderingssysteem en Marty Bergen stelde voor in dit soort gevallen de hand te herwaarderen volgende de volgende schaal: A: 4,5; H 3; V 1,5; B 0,75; T 0,5. Dus 1,5 punt meer voor deze hand gezien de azen (kwartje eraf voor de B wordt gecompenseerd door de aanwezige T). Tel er ook nog eens je singleton bij en je ziet dat je een flink sterkere hand hebt dan 19 hcp. Ook als je houdt van Losing Trick Count zie je dat de hand – na de limit van maat – slechts 5 losers telt. Reden om na 3 Ru een duwtje te geven met 4 Kl, als maat dan 4 Ru kan bieden, kan je even temporiseren met 4 Ha (tenslotte kan maat ook met Ru H ‘cue-en’, en 3 hartens hebben). Oost moet zich nu realiseren dat zijn lengte harten, de Ru A en Sch H allemaal werken. Ook hij kan LTC toepassen: 7 losers (2 in sch, 3 in ha, 2 in ru en 2 in kl, maar 2 aftrek vanwege ‘supertroefcontrole’). Hij zou over 4 ha 4 Sch kunnen bieden, en dan kan west de azen checken en het slem bieden. Ik geef toe: dat was mij niet gelukt. En het wordt nog moeilijker als Noord niet bescheiden 2 Ru biedt (al kan ik me daar gegeven de kwetsbaarheid ook wel weer iets bij voorstellen), maar 3 Ru. Hoe moet oost nu vertellen dat ze een inviterende hand heeft? Ik denk dat je ‘dan maar’ 4 Ha biedt in oost, hopende dat de manche zit. West heeft dan geen enkele reden om verder te gaan.
   groeten, Jan

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.