web analytics

Home » Spelvdweek » Spel van de week

Spel van de week

Bieden of stil zijn ? (dinsdag 14 januar spel 8 W/-)

Je zit Noord en krijgt de volgende verzameling kaarten in handen:
♠ 9 6 2 A H V 9 7 5 V 9 ♣ 7 5

West mag openen en begint met 1 SA en niemand is kwetsbaar. Nu mag jij ….

Dinsdag 14 januari was een avond waarin de schudmachine weer heel goed haar best heeft gedaan. Sommige spellen nodigen uit tot bieden maar soms kan het verstandig zijn alleen paskaartjes uit je bakje te trekken.

Ik nam de keuze om te passen. Leuke kaart om SA tegen te spelen en ga je bieden, dan jaag je de tegenpartij misschien in een maakbaar contract.

Links van mij komt direct 3 SA! Daar zitten dus zeker 9 punten. Blij dat ik niet geboden heb, want gedoubleerd lig ik zeker voor 300.

Nu maar hopen dat de leider geen 4-krt harten heeft. In de dummy zal zeker geen 4-krt harten komen, anders was er wel eerst Stayman of Niemeijer gedaan.

Even later is west geruisloos 2 down.

Dit was het spel:

Kijk je naar de frequentiestaten, dan gaan veel OW paren down in 3 SA, anderen gaan naar 5 kl, of een deelscore in klaver.

Het mooiste eindbod werd in de B-lijn geboden: 4 Sch in een 3-3 fit!

Wat waren je overwegingen om te bieden of om toch te passen?

Graag je reactie(s) via deze website!

Rob Verwaayen


3 reacties

 1. Hallo Rob,
  Helaas was Louk me vóór en daarom klinkt mijn reactie helaas minder recalcitrant dan beoogd.
  Zodra ergens een unanieme mening lijkt te heersen, speelt mijn dwarse natuur op. (“is dat nu wel zo??”). Het is moeilijk argumenteren met succes nu een meerderheid van de NZ-paren 3 SA 2 down heeft gespeeld. Als WEST niet geopend had zou ik de NOORD-hand geopend hebben (met 1 Ha, vanwege de eventueel makkelijke herbieding 2 Ha). Na de 1 SA-opening van WEST zou ik daarom dan ook nog serieus actie hebben overwogen. Als ik nu namelijk niets doe krijg ik alleen nog een kans als OOST (of ZUID) nog iets doet. Als OOST en ZUID allebei niets meer doen, ben ik dan tevreden met bv 1SA(C) van WEST (voor mij -90) terwijl er voor mij misschien wel 2 Ha C (+110) of desnoods 2 Ha -1 (-50) inzit?
  NOORD weet na de 1 SA-opening van WEST (15-17) dat OOST en ZUID samen circa 14 punten hebben.
  Het is mijns inziens niet onredelijk om uit te gaan van een fifty-fifty verdeling bij OOST-ZUID van de resterende punten. De kwetsbaarheid (niemand) is ook niet ongunstig. Daar komt nog iets bij: afgelopen weken heb ik mijn beginners op het hart gedrukt dat het op de lange termijn lónend is om lastig te zijn voor de tegenstanders en tussenbiedingen te doen waar dat redelijkerwijs mogelijk is. Dit lijkt me zo’n situatie. Dat het hier wellicht slecht uitgepakt zou hebben: het zijn zo!
  Achteraf schat ik de (a priori-!!)kans op succes van een interventie overigens op circa 50-50.
  gr, René

 2. Hallo Rob,

  Ik ben toch bang dat ik 2 ha had geboden ( of: 2 ru wanneer je Multi Landy speelt). Tja, twee down, waarschijnlijk gedubbeld voor -300 waar het niets is voor OW.
  Alle lof dus voor je fraaie pas en terechte beloning.
  Omdat 3 sa veelal het eindcontract is, lijkt het er op dat velen de Westhand geopend hebben met 1 sa. Is die hand niet te mooi voor een 1 sa opening ( 17 met een mooie 5 krt laag)? Komt een 1kl opening ( waarna Noord van zich laat horen) niet meer in aanmerking? Met het idee na een antwoord van p 2 sa te herbieden ( 18-19)? Maar dat weer niet als na 1kl met ha wordt gevolgd……
  Onwaarschijnlijk is het bereiken van 4 sch in de 3-3 fit. Als je maar twee hartens afgeeft en de derde ha troeft in dummy lijkt het erop dat Noord nooit aan slag komt om ha in de spelen.
  Met die vaststelling wordt ook de verdediging – double dummy!- tegen 4 sch duidelijk, die onherroepelijk leidt tot down in 4 sch.
  Iemand al gezien hoe?

  Groeten

  Louk

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.