Home » Slag van Houten

Slag van Houten

De Slag bij Houten

                                                 

Iedereen kent de Slag bij Nieuwpoort (1600) of de Slag bij Waterloo (1815), maar weinigen hebben (nog) gehoord van de Slag bij Houten. Dat is niet zo gek, want die Slag bestaat nog niet heel lang. Sinds 11 mei 2019 om precies te zijn. Als bridger is het misschien toch wel interessant om te weten wat die slag dan inhoudt?

Je zit west en jullie zijn kwetsbaar en de buren niet. Voor je komt 3 schoppen en je hebt:

sch A
har V5
rui H863
kla AH8643

Een informatiedoublet met slechts een doubleton harten is dikwijls geen goed plan; partner zal dan (enigszins gedwongen) zijn matige vierkaart harten bieden en dat gaat niet goed aflopen. Althans niet voor jullie partij… Maar als partner ruiten A heeft en drie of vier kleine klaveren, dan heb je bij een schoppenstart negen slagen. Ok, dat is best optimistisch, maar een ander bod (behalve pas) is toch ook niet aantrekkelijk. Want 4 klaveren bieden om er even later achter te komen dat je in 3SA moest zitten, is ook frustrerend. Je ziet, zo’n preempt geeft problemen. Je besluit tot het bieden van 3SA. Daarvan is je linkertegenstander niet onder de indruk. Deze biedt namelijk 4 schoppen wat naar jou wordt uitgepast. Nu alsnog 5 klaveren bieden zou een wilde gok zijn, dus je besluit te passen.  Het bieden is dus gegaan:

 

West  Noord  Oost Zuid
–          –             –        3sch
3SA    4sch     pas     pas
pas

 

Je komt uit met klaas (klaveren A) en dit is wat je ziet:

 

                                    sch H97
                                    har AH76
                                    rui V95
                                    kla 1092

sch A
har V5
rui H863
kla AH8643

Partner speelt klaveren B bij (HL even) en de leider de 7. Het lijkt erop dat zowel partner als leider een doubleton klaveren hebben. Je raapt ook klaverenheer op en partner bekent met klaveren 5 en de leider met de vrouw.

Klaverentien in dummy is hoog en daar kan de leider straks een vuiltje op weggooien.  Dat kun je voorkomen en direct een derde klaveren te spelen. Partner zal deze kunnen troeven en als hij dat met schoppen vrouw doet (als hij die heeft) is het contract ook nog eens down.  Maar stel dat partner schoppen vrouw niet heeft (de leider mist de aas en de heer ook al dus de kans dat hij wel schoppenvrouw heeft, is beduidend groter), kan de leider dan een ruiten weggooien op hartenheer? Dan kan inderdaad als hij een singleton harten heeft. Dus wat speel je na, klaveren, harten of ruiten?

 

Het antwoord is: geen van drie.  Je moet eerst schoppenaas oprapen en daarna een derde klaveren.  Zelfs als de leider een singleton harten heeft, kan hij niet voldoende verliezers kwijt op de hartenkleur van dummy.  Wat we weten is dat hij zeven schoppens en twee klaverens heeft. Wanneer hij een singleton harten zou hebben, zit hij toch echt tegen drie ruitens aan te kijken.  Nadat hij er daarvan een heeft weggegooid, houdt hij er nog twee over. Wanneer partner dus ruitenaas heeft, dan gaat hij die straks gewoon nog krijgen…

Waarom moet je eerst schoppenaas oprapen voordat je klaveren speelt? Omdat je allereerst partner wakker schudt dat hij de derde klaveren met de vrouw moet troeven (hij heeft niet anders meer, nadat je een rondje troef hebt gespeeld!) maar daarnaast omdat een gewiekste leider na een derde klaverenronde eerst hartenaas en – heer op zal rapen en dan pas troef speelt.  Je zit nu met je secce aas ingegooid en bent van je harten gestript zodat je alsnog onder je ruitenheer mag uitspelen (of in de dubbel renonce). In beide gevallen haalt de leider tien slagen.

Wij slaagden er niet in bovenstaande analyse te vinden aan tafel.  Het contract werd dus gehaald.  Dat leverde slechts 20,83% op. Spelen we het één down, dan bedraagt de opbrengst 82,29%.  Dat verschil van 61,46% op dit spel, levert 2,195% extra op voor onze eindscore. U raadt het al; deze ene slag, kostte ons de overwinning!

Aan 21 tafels werden er tien slagen gehaald, terwijl er toch echt maar negen op eigen kracht zijn te halen …. Het bieden van 3SA was toch wat te opportunistisch. Na een schoppenstart zijn en er slechts drie slagen te halen en zelfs ongedubbeld is min 600 meestal geen goede score op een deelscorespel.

De winnaars deden het op dit spel beter. Allereerst dubbelden zij 4 schoppen (wat meestal goed is, wanneer het contract er niet inzit!), maar speelden het ook nog eens down.

We hebben genoten van de schitterende dag, de heerlijke lunch en de goede organisatie. Dat de prijsuitrusting wat lang wegbleef, konden wij overleven. In plaats van 1-2 snackjes die we tijdens het wachten doorgaans nuttigen, stopte de teller bij mij nu op 8.   Wachten maakt hongerig, dat is een feit!

 

Marcel Winkel