web analytics

Home » Bodje’s » Spel van de week » spel vervolg 2

spel vervolg 2

Eight ever, nine never?

Het 23ste spel van de avond. Uw rechter buurman past en u heeft:

♠ A9653 ♥ 93 ♦ – ♣ AHB1092

De bieding verloopt zo:   
pas – 1♣ – 1 – doublet
 
pas – 4♠ – 5 – 5♠
pas – klaar?                     

Nu uw partner zeker schoppensteun mee heeft en ook harten heeft aangegeven is slem heel dichtbij. ♠H en een tophonneur in harten lijken voldoende voor 12 slagen. U biedt dus 6♠ en het tegenspel begint, niet onverwacht, met A. Dit is waar u het mee moet doen:

Oost                            West
♠ A9653                       ♠ HT84
93                              AB862
–                                 ♦ V6
♣ AHBT92                  ♣ 83

Als u 5 schoppenslagen maakt, en alle klaveren en A kunt oprapen heeft u 12 slagen.

U mist in de lange kleuren wel de beide vrouwen en ook nog troefboer. Maar gelukkig heeft u vroeger van uw moeder al geleerd: 8 ever, nine never ofwel: de kans om een vrouw te vangen bij een normale verdeling, met 9 kaarten in uw bezit is ‘slaan’, met 8 kaarten kunt u beter snijden.

Ik geef toe: geen lekkere me-too-tekst, maar u hebt al genoeg aan uw kop in dit spel.

U troeft de start, A, in uw hand en speelt een klein troefje. Bij noord verschijnt troefboer en u neemt de slag met de heer.

Wat nu? Nine never? U besluit dat er geen sprake is van een ‘normale verdeling’. Noord heeft misschien wel een 8-kaart , en ook uw eigen verdeling is niet bepaald standaard.

U speelt ♠T voor, die wordt niet gedekt en u duikt…

En ja hoor, u deed het goed: noord bekent niet meer en doet 3 weg.

Dan nu aan de slag met de klaveren: eight ever, nine never. Snijdt u ♣V? Of troeft u de klaveren vrij? Dat lukt als ze 3-2 zitten, maar dan moet nu eerst troef vrouw eruitgehaald worden, voordat die gaat overtroeven.

Lastige keus. De klaveren kunnen ook slechter zitten dan 3-2. Er is per slot geen sprake van een ‘normale verdeling’ in dit spel.

Er is een troost.

Niemand heeft afgelopen donderdag alles goed gedaan op dit spel.

Het winnend afspel is: snij op ♣V. Eight ever, dat ook, maar vooral omdat de verdeling inderdaad ongunstiger dan 3-2 was.

Speel dus ♣8 voor en duik als die niet wordt gedekt. Tot uw grote opluchting gooit noord nu 2 weg (de klaveren zitten zelfs 5-0) en kunt u de snit nog een keer herhalen. U komt dan in eigen hand, troeft een klein klavertje, speelt de laatste troef, waarmee u en passant troefvrouw meeneemt, raapt de rest van de klaveren en A

 op: 12 slagen.

 

Simpel spelletje?

Van alle 17 keer (A&B-lijn) dat het spel werd gespeeld werd er

9 keer door NZ gespeeld, van 4 tm 6 ,

8 keer door OW gespeeld van 4 tm 6 ♠.

De enige die ♠-slem bood maakte het helaas niet.

Het paar dat wel 12 slagen maakte speelt nu nog in de B-lijn, maar let op, ze komen er aan: Mady de Jager en Wim de Jong.

het spel:

 

 

 

Graag jullie commentaar 

 

 

 

Flip akveld


4 reacties

 1. Sipke, je hebt helemaal gelijk, en Rob had dat ook zo moeten/willen doen, maar…
  nog winnender is: klaveren vrouw snijden en 7 schoppen maken (als de vrouw snijbaar blijkt).
  Daar zit een klein risico aan als de vrouw bij Noord zit en Zuid een singleton heeft. Die kan dan een introever maken.

 2. Winnend is toch ook klaveren van top te spelen en een klaver afgeven? Uiteindelijk wordt een harten getroefd ipv. een klaver. Of zie ik het fout?

 3. Ja Flip, mooi spel was dit. Wil en ik boden 6 schoppen (na 5 ru van noord bood Wil nog heel goed 5 sch) en jij zat zuid. Uitkomst ru A, getroefd. Schoppen naar H, terug schoppen gesneden en met sch A de laatste troef gehaald. Was was mijn gedachten scenario: Kl A en H spelen, en met een ingetroefde klaver moeten alle klavers hoog zijn. via een introeven kom ik weer in de hand en voila, in ieder geval 12 slagen.
  En nu komt het. Op klaver A bekent noord niet …. je speelplan dreigt in de war geschopt te worden – dat denk je – , maar als je de kaarten bekijkt, is dat natuurlijk helemaal niet zo. Door het niet bekennen van noord, was ik ‘van slag’. Ik moest in ieder geval een klaver afgeven, maar dat deed ik door een kleine klaver naar de 8 te spelen. Zuid pakt klaver 8, speelt iets na, maar via een ruiten introever ben ik weer in mijn hand en heb 5 klaverslagen. Harten verdwijnen op de hoge klavers.
  Tegen sommige tegenstanders haal je alles uit de kast om die down te spelen en daarin is Flip geen uitzondering 😊
  Hij liet mij klaver 8 houden en ik zat vast in de dummy waar ik helemaal niet wilde zijn!! Weg controle en 1 down ….
  Aan tafel heeft Flip al mijn complimenten gekregen, maar voor mij en is dit zeker weer een les. Ook al heb je een plan van aanpak, door een minder verwachtte kaartverdeling moet je opnieuw schakelen en de zaak opnieuw – rustig – bekijken. En dat laatste valt niet altijd mee 😁

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *