web analytics

Home » Bodje’s » Spel van de week

Spel van de week

Een psychende invaller, kan dat zomaar?

Wanneer je als gastspeler op je oude cluppie mag invallen, moet je jezelf wel een beetje gedragen. Onder goed gedrag wordt verstaan: vriendelijk zijn voor je tegenstanders, maar moet vooral niet verward worden met cadeaus uitdelen bij het bridgespel!  Tijdens bridgen namelijk is, op knijpen en bijten na, bijna alles toegestaan.  Ok, je moet bekennen als er een kleur wordt gevraagd, maar verder heb je eigenlijk vrij spel…

 

 

 

West     Noord   Oost      Zuid
1♣          1        dbl         1♠! (!)
2♣        dbl          2         2
3♣          dbl       pas        3
pas         3♠        pas         4
pas         pas         pas

 

 

De bieding behoeft enige toelichting. Na het negatieve doublet van oost, dat zeker schoppens belooft, was de gunstige kwetsbaarheid voldoende om eens een psyche te plaatsen.  Door mijn schoppenbod, zag west ervan af om zijn vijfkaart in die kleur kenbaar te maken (en dat terwijl zijn partner er toch echt wel vier beloofd had).  Psychen bij bridge is toegestaan, mits je partner er niets vanaf weet en je er dus geen speciale afspraken op nahoudt (die vervolgens dus ook niet op je systeemkaart staan).

Het doublet op 2♣ is een zogeheten ‘maximaal volgbod doublet’ (Maximum Overcall Double). Omdat je een niet-kwetsbaar volgbod op eenniveau ook wel eens met 7 punten doet, is er een belangrijk verschil wanneer je 14 of meer punten hebt.  Het is dan handig om eerst een volgbod te doen (zodat partner weet dat je een vijfkaart hebt) om vervolgens  (als je nog eens aan de beurt komt in het bieden) een doublet te geven. Zelf speel ik dat als 14-17 punten.  Heb je nog meer punten dan kun je beter eerst doubleren en later je kleur bieden. Je hebt immers geen zin in 1♥+4 of zoiets (en dat gebeurt als je met 18+ punten een volgbod doet en partner biedt met 7 punten niks).

Enfin, toen ik de schoppenkleur bij de buren als troef gecoupeerd had, was ik nog niet van mijn partner af.  Die was in de veronderstelling dat ik (nu ik zelfs twee keer de harten steunde) een goede reden had om toch mijn schoppens te introduceren; ik moest wel een zeskaart hebben… Nadat we uiteindelijk in de manche waren beland, vonden OW dat geen probleem en bleef een doublet uit.

Oost kwam met zijn singleton klaveren uit en west nam het aas. Hij speelde schoppen na, waardoor de introever in klaveren direct verdween.  Op zich was dat niet zo erg, maar toen mijn partner de troeven had getrokken en de zijkleuren had geëlimineerd, ontstond er een mooi eindspel. Toen zij namelijk met ruiten van slag ging, werd west met zijn secce aas ingegooid en moest hij in de dubbele renonce spelen! De drie verliezers in ruiten werden daarmee gereduceerd tot twee en het contract kwam daardoor zelfs binnengehobbeld!

Hoe moet de verdediging dan wel? Dat lieten Flip Akveld en Dimitri Tokmetzis haarfijn zien.  Hun 4♠-contract werd uitgenomen met 5. Dat contract werd uiteraard van een strafdoublet voorzien.  NZ kunnen wel 5♠ maken, maar dat was lastig te zien en is bovendien maar 650.

Oost kwam met zijn singleton klaveren uit voor het aas van west. Deze raapte eerst A op om daarna met klaveren te vervolgen. Oost troefde en probeerde  H en V te incasseren.  West troefde V pardoes in (!) om nog een keer klaveren te kunnen spelen!  Die kon oost dankbaar troeven. Daarmee werden alle drie de uitstaande troeven voor de verdediging tot slag gepromoveerd! Vier down en een welverdiende +800 voor Dimitri en Flip. Ook Hans den Ouden en Cora Wesseling speelden 5 vier down, maar waren te aardig; het contract werd niet van een doublet voorzien….

Grappig detail: OW kunnen in harten slechts zeven slagen halen (daarom ging 5 vier down), maar in SA kunnen OW negen slagen halen.  Neem de schoppenuitkomst in west, steek over naar dummy met harten en speel klaveren. Zuid kan vroeg of laat zijn ♣A nemen, maar heeft geen oversteek in ruiten door de blokkade in die kleur. West haalt twee slagen in schoppen, vijf in harten en twee in klaveren!  Zo blijkt maar weer dat bridge keer op keer een verrassend spel is en dat is waarschijnlijk de reden dat het niet snel gaat vervelen!

Tot ziens bij BOD’84

Marcel Winkel


1 reactie

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.