web analytics

Home » Bodje’s » Spel van de week

Spel van de week

Maak jezelf niet te kwetsbaar

 Dit verhaal gaat minder over ons dan over onze tegenstandsters. Dat mag misschien ook wel één keer. Vooral omdat de moraal van het verhaal zich nogal duidelijk opdringt. Vóór je wordt, niet kwetsbaar, 1 geopend. Wat bied jij, kwetsbaar, met deze hand?

♠ HT7543
V
A873
♣ H2

 1♠ lijkt een alleszins aanvaardbaar bod, met deze punten en bovendien achter de openaar. Dat bied je dus, links van je wordt gepast. Dan volgt 2♣ en openaar denkt even na en biedt 2. Wat nu?

Je partner zal kort in schoppen zijn, anders gaat ze niet op 2-niveau naar een nieuwe kleur. Ze belooft met dat bod toch ook wel een puntje of 10, lijkt het. Dus je biedt 2♠, dat links van je van een doublet wordt voorzien. Volgt pas, en openaar zit nog even naar z’n hand te kijken en past ook.

Dit was het spel:

 

En dit was dus de bieding:

O         Z         W        N
1       1♠       p*        2♣**

2***   2♠**** X         p
p*****  p

 

Vijf sterretjes bij dit biedverloop:
*ik zat op deze comfortabele plek. Hier moest de keus gemaakt worden of er voor een manche in zit en of (en hoeveel) down 1♠ X gaat. Van die manche was ik lang niet zeker en dat zou -1♠ X al genoeg maken. Kunnen wij wel de manche halen, dan gaat 1♠ waarschijnlijk -2, wat in deze kwets-situatie ook genoeg is. Mijn pas was dus een strafpas.

**Hier zat Margriet. Die schoppenrenonce ziet er natuurlijk angstaanjagend uit. Maar 2♣ op dit moment beloofde aan partner Petra naar mijn idee veel meer punten dan waar de hand over beschikt. Stel 1♠X loopt uit, dan krijg je de kans toch nog een keer?

*** Piet vond deze hand ruim mooi genoeg voor een herbieding in harten, en terecht.

**** Daar zat Petra. Partner belooft zeg 10 punten, maar waarschijnlijk op z’n (nou ja, haar) hoogst 1 schoppen mee. Openaar heeft al lengte harten, dus die zal ook niet royaal in de schoppen zitten. Haar mitella hinderde haar niet om ferm het 2♠-kaartje uit het bakje te halen. En toen kwam links dat doublet…

***** Piet aarzelde nog even of mijn doublet niet mede op zijn twee keer bieden gebaseerd was en dus overwaarde beloofde, die hij (qua punten) niet had. Hij paste gelukkig.

Toegegeven: het tegenspelen van zo’n contract is gewoon erg leuk. Ik startte met 7 (hoogste doubleton partners kleur) en Piet leek 9 het beste vervolg, voor een introever in zijn hand. Petra ging – au, kostbaar – toch even de positie van H checken en dook. Ik speelde mijn kleinste ruiten terug voor Piets introever. ♣A, gevolgd door een klaverintroever en nog een ruitenintroever. Toen moesten de troeven nog uitgevochten worden tussen zuid en west… – 4 was het resultaat.

Met de zuidhand gaat het er natuurlijk om te bepalen wat je volgbod mag zijn.

Daar is een standaardregel voor, die van 2 en 3. Die zegt dat je kwetsbaar 2 down mag en niet kwetsbaar 3, ervan uitgaand dat de tegenpartij een manche kan halen.

Hier is de kwetsbaarheid natuurlijk op z’n ongunstigst en moet eigenlijk de regel van 1 gehanteerd worden: je mag immers niet 2 down X tegen een niet-kwetsbare manche.

Wat belooft deze hand? Oké, reken naast A ook ♣H mee achter de openaar, hoeveel slagen biedt dan de troefkleur daarbij? Van meer dan drie kun je echt niet zeker zijn (oké, het zitsel in dit spel is een drama…). Maar met opgeteld vijf slagen lijkt, ondanks die punten en die 6-krt, zelfs een 1♠-volgbod al onverantwoord. Zoals gezegd, het directe 2♣-bod van partner helpt niet echt om je van 2♠ af te houden (je gaat niet meer aan de eerste strafpas van West denken…).

Het is duidelijk: in deze kwetsbaarheid is waakzaamheid geboden en kan het duur worden als je jezelf te kwetsbaar maakt.

Opmerkelijk: op alle andere tafels hebben Oost-West gespeeld – en op een uitzondering na nooit een manche geboden en/of gemaakt.

Dat maakt mij bijzonder nieuwsgierig: zou er verder nooit 1♠ gevolgd zijn in Zuid?

Kees Adolfsen


3 reacties

 1. Hallo Kees en Jan,
  Ben het helemaal met jullie eens: opvallende biedingen zullen we maar zeggen.
  Dat Zuid 1 sch volgt en na 2 Kl van partner nog 2 sch biedt is begrijpelijk, temeer daar je voor het alternatieve Kl contract ook een mooie hand hebt.
  De uitdaging geldt de opmerking van Jan dat 3 Kl maar 1 down is.
  Stel je start ha. Heer. Met die dummy is Kl aas en Kl na voor de hand liggend. Als west daarna met ru H aan slag komt kunnen OW nog drie hartenslagen meenemen voor 2 down,gedubbeld.
  Ook dat zal een top zijn voor OW,gezien de kwetsbaarheid.

  Groeten,Louk

 2. Hallo Kees,
  Ik heb een zesde sterretje bij het gegeven biedverloop en dat plaats ik bij de laatste ‘pas’ van zuid. Als ik zuid was, had ik nu na de strafdubbel toch 3 Kl geboden. Noord had misschien ook wel moeten redoubleren…alarm! Drie klaver gaat wel down, maar meer dan één down zit er niet in voor OW lijkt me. Overigens zag ik die score ook wel één keer staan; er was dus minstens nog een schoppenbieder in zuid.
  groeten, Jan

 3. Opmerkelijk: op alle andere tafels hebben Oost-West gespeeld – en op een uitzondering na nooit een manche geboden en/of gemaakt.

  Dat maakt mij bijzonder nieuwsgierig: zou er verder nooit 1♠ gevolgd zijn in Zuid?

  Kees

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.