web analytics

Home » Bodje’s » Spel van de week

Spel van de week

De beste stuurlui…
Dinsdagavond  26 juni, zomerdrive 3, spel 22 (O/OW).  Je bent NOORD  en hebt:

♠ V84  
2
AVT853
♣ T85

Na het biedverloop: pas-1SA-pas-ben jij (N) weer: wat doe je?

Om te beginnen: ik was er zélf niet bij (vandaar de titel van dit stukje).
Dit was het spel:

Als je dit spel achteraf ziet, denk je: “OK, een dooie 4 Schoppen voor NZ.  Iedereen 12 slagen en 50%. Volgende spel!”  Niets is echter minder waar!
Het spel is op 13 tafels gespeeld en slechts 5 NZ-paren zitten in 4♠! Wat is er dan toch op die 8 andere tafels gebeurd??
Ik zal het maar verklappen: 1 keer 5(+1), 2 keer 3(+3), 1 keer 3SA(C) en 4 deelscores in schoppen. (1 door NOORD, 3 door ZUID).

Als ZUID 1♠ opent, houdt niemand NZ uit 4♠ (toch?). Maar als ZUID 1SA opent (met 17 pnt en 5332),  dan wordt het misschien een ander verhaal.
Als WEST niets deed en NZ een conventie hebben om naar 5-kaarten hoog (in de 1SA-opening) te informeren (puppet-Stayman of Niemeijer), dan komt het ook nu wel goed.
Als WEST niets deed en NOORD een Jacoby-transfer naar ruiten doet, dan wordt het tricky.
Biedt NOORD na de verplichte 3♣ van ZUID zelf 3? Dan past ZUID waarschijnlijk. Als ZUID eigenwijs 3SA biedt, gaan NZ down na de hier opgelegde hartenstart.

 

Als NOORD 4 biedt na 3♣ , dan komen NZ ongetwijfeld in 5.
Maar wát als WEST 2 volgt na 1SA? Wat gebeurt er dan?

 
Dit spel werd me voorgelegd door een cursist.
Mijn gebruikelijke slotvragen aan iedereen:

Wat gebeurde er bij u aan tafel?
Waarom maakte u de keuze die u maakte?
Wat zou u als NZ gedaan hebben met zo’n spel als dit?
Laat het ons weten via de website. 

René Wortel  


4 reacties

 1. Hoi René,

  Nog een stuurman aan de wal, die zo nodig wat wil opmerken.
  – Er is niks op tegen om met een vijfkrt hoog 1 sa te openen. Maar ik heb met mijn partners wel de afspraak staan dat dat dan enkel een 15-16 punts hand is, en geen 17 punter. De reden: de range tussen een 15 punts had met een 4333 verdeling en een 17-punts hand met een vijfkrt hoog ( lengteslagen) wordt anders wel erg groot.
  – Opent Zuid 1 sch en volgt West met 2 ha dan is 2 sch van Noord inderdaad wel erg ingetogen, maar ook de pas met 17 punten van Zuid is wel erg voorzichtig. Voor Zuids pas kan ik wel meer begrip opbrengen dan voor Noords 2 sch.
  – Opent Zuid 1 sa en past west, dan kan Noord via Stayman 2kl , een antwoord van 2 sch ( 4 krt) en 3kl als minor suit asking alsnog te horen krijgen dan Zuid 5 sch heeft en dus 4 sch het eindcontract moet worden. Als Noord een transfer voor de ruiten wil bieden via 2 sa, dan is dat eigenlijk vooral omdat N met die hand naar 3 sa wil gaan, maar twijfel heeft over de hartens. In de BRIDGE van oktober 2016 wordt beschreven hoe dit op te lossen. Met de Noord hand biedt je 2 sa en na het 3ru bod ( mag ook 3kl zijn als je minstens tophonneur derde mee hebt) bied je nu je singleton om aan te geven dat daar je twijfel zit: Noord herbiedt dus 3ha en Zuid ziet nu dat het geen 3 sa moet worden en biedt 3 sch, waarna alsnog 4 sch wordt bereikt. Desnoods in de 4-3 fit!
  – Na Zuid 1 sa en West 2 ha is het een kwestie van afspraken wat je met de N-hand biedt: Jan kon kennelijk 3 ru bieden als inviterend of beter ( de zwakkere variant gaat dan via een Lebensohl 2 sa).
  Wel bijzonder dat 4 sch- het is een potdichte 6 sch- nog 90% oplevert
  Instructief spel!

  Groeten,

  Louk

 2. Dag René,
  Bij ons opende zuid (Jan van Kooten Niekerk) 1 Sa waarop west 2 Ha bood. Ik kon nu 3 Ru bieden, dat gewoon ruitens beloofde (en een hand waarmee je kan concurreren). Oost bood nog 3 Ha waarop Jan met 3 Sch zijn 5 kaart liet horen. Voor mij was het simpel om die naar 4 te verhogen. Was ook verbaasd dat dat maar liefst 90% opleverde!
  Jan

 3. Hoi René, bij ons gebeurde iets dat in jouw opties nog niet genoemd is. Omdat ik met Piet vL. niet-kwetsbaar een zwakke sans open, opende ik 1 schoppen.
  West gaf hierop… een info-doublet! Nu vindt ik eigenlijk dat Nrd zijn hand direct mag op waarderen tot 4 schoppen. Toen er 2 schoppen kwam, werd ik in Zuid nogal passief. Ik zag mijn aantal losers flink toegenomen en dacht wijs te zijn door te passen…
  Die info-X mag ik natuurlijk niet te hard bekritiseren (kan eigenlijk niet door de beugel, maar bleek effectief).

 4. Wat gebeurde er bij u aan tafel?
  Waarom maakte u de keuze die u maakte?
  Wat zou u als NZ gedaan hebben met zo’n spel als dit?
  Laat het ons weten via de website.

  René Wortel

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.