web analytics

Home » Bodje’s » Spel van de week

Spel van de week

Bridge on the edge…

Je zit Noord en de schudmachine heeft je weer eens feestelijk bedeeld (spel 14 O/-):
♠ 4   –   H87652 ♣ HB9862
Links opent 1♣ (3+), je partner springt naar 2 (zwak, lengte) en west biedt 2♠. Ik besluit even te passen, waarop oost 4♠ biedt dat naar je uitloopt. Doe je wat?

Theo    Kees    René    Jan
  1♣       2        2♠        pas
  4♠        pas      pas      ???

Ik vond mijn 6-6 mooi genoeg om nu nog 5 te bieden. Ik geef toe: het is op het randje, maar bridge op het randje is nu juist wat het zo spannend maakt! Bovendien, verdediging tegen 4♠ heb ik niet en elke start ziet er beroerd uit. 5 werd natuurlijk van een strik voorzien, en na de start van T, legt Kees deze dummy neer:

 ♠ AJ3 
  HT987
 
 B
 ♣ T3

Die schoppen is natuurlijk voor het A. Als AV én AV in mijn nek zitten ga ik minstens twee down, (maar dan is het ook 4♠ +2 voor ze) en mogelijk drie down, als ik T ook nog moet missen. Ik bereik maar één keer de tafel (nu!). Dus ik moet kiezen welke V ik bij west plaats. Een beetje angstig voor de mottig uitziende ruitens besluit ik T voor te spelen, west dekt met de V, ik de H en oost neemt met de Aas. Theo speelt schoppen door, getroefd in de hand. En nu speel ik een kleine ruiten richting B9. Oost duikt, de B en west V. Die speelt nu T na, en mijn problemen zijn opgelost. Ik dek met de H, oost neemt A en speelt A. Die troef ik en claim de rest (niet vergeten dat er nog een troefje uitstaat). -1 scoort huizenhoog omdat de meesten vredig 3♠ of 4♠ lieten spelen. Volgens mij mag het wel iets meer ‘on the edge’. Had jij nog 5 geboden na 4♠ in oost, of is dat over het randje?

 

 

 

 

 

 

 

 

Post mortem: na afloop zei iemand aan tafel dat als west schoppen doorspeelt in plaats van T, de leider troefkort wordt. Op het cruciale moment zijn de volgende kaarten over:

          ♠ –
          ♥
           H876
          ♣ B9862

  ♠ H76                        ♠ 82
  V654                       AJ2
   T                              A4
  ♣ 4                             ♣ 75

             ♠ 3
              HT9873
              9
             ♣ 3

Als west nu H speelt, kan noord troeven met de 6 (Noord heeft nog H87). Nu moet noord wél even goed raden:  H na (die smoort de T), waarna oost weer schoppen speelt voor de voorlaatste troef van Noord. Met 8 kan noord dan nog precies de 4 van oost ophalen, en de rest claimen. Op het nippertje!

*De titel van dit stukje is gelijk aan de titel van een boek van David Bird, geheel gewijd aan de topspeler Boye Brogeland. Van harte aanbevolen!

 

Jan Don


3 reacties

 1. Ha Louk,
  Ik bood geen 4SA omdat ik het 1 Kl bod waar oost mee had geopend serieus nam. Ik wist ook niet zeker of Kees na die 1 Kl opening nog zou aannemen dat ik met 4 SA ook klavers in de aanbieding deed. Enfin, iets ter bespreking dus. Wat me nog opviel aan deze handen: voor OW zit 4 Sch niet omdat hun distributie eigenlijk heel vlak is, terwijl de distributie in de NZ handen juist heel ongebalanceerd is. Vanwege het eerste is mijn actie eerder gelukkig dan goed, maar ik bood natuurlijk vanwege het tweede.
  groeten,
  Jan

 2. Hoi Jan,

  Ik ben bang dat ik ook niet de verleiding had kunnen weerstaan en was gaan bieden.
  Maar als je wat doet, is het dan niet voor de hand liggender om 4 sa voor de lage kleuren te bieden?
  Bij een nadere beschouwing is het niet goed om er in te komen: 4 sch is een kansloos contract.
  Bomhof- compensatie: je volgbod wordt mooier als je in de kleur van de openaar lengte hebt.
  Het idee: die kleur zal- als het tot troeven in de dummy komt- nooit overgetroefd worden, hoogstens voorgetroefd.
  Deze situatie is er net een die de tegenovergestelde situatie weergeeft: de lengte in je “bijkleur” zit nu juist achter je.
  Mogelijke introevers in dummy worden dus snel overgetroefd.
  Dat je met een down wegkomt is een kwestie van goed afspel en het goed raden van de ru positie.
  Al met al toch meer een goed getimede dan een goede actie?

  Groeten,

  Louk

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *