web analytics

Home » Bodje’s » Spel van de week

Spel van de week

Lekker: Lightner!

Als Noord raap ik afgelopen dinsdag (12.09) de volgende hand op:

♠ BT42
 
T642
 
AVBT3
♣ 
 –

Na je pas, biedt de tegenpartij vlot door naar 6♠:  Oost 1♠ – West 2 – 3♣ – 3♠ –
4SA – 5 – 6♠.  Dat bod loopt naar je uit. Doe je nog wat?

Jazeker!  Tijd voor een doublet! Het komt niet zo vaak voor (en dat is een understatement), maar het is een eenvoudig te onthouden afspraak: doublet op een vrijwillig geboden troefslem, door de speler die niet mag uitkomen, belooft een renonce. Partner wordt gevraagd op grond van de informatie uit de bieding en zijn eigen kaart te bepalen waar de renonce zit en die kleur te starten. Voor Kees was het met:

♠ 7
HB9
8742
♣ V97532

niet moeilijk meer. Klavertje op tafel, getroefd in Noord. Ik pak mijn A op (uit de bieding weet ik dat Oost H heeft) en speel harten na. Arme leider. In het eindspel moet ze ook nog een klaver afgeven.

Nu kan je zeggen: ik heb dat hele doublet van jou niet nodig. 6♠ gaat ook down zonder die klaverstart. Klopt. Maar dat is natuurlijk niet altijd zo. En bovendien, in de ‘paren’ scoort 100 of 300 toch weer stukken beter dan 50 of 100.

Was het trouwens een goed slem?
Dit was het hele spel:

een hachelijke onderneming. Op de hoge hartens kunnen er weliswaar twee klaververliezers worden geloosd, maar je blijft er nog met één zitten. Die kan je aftroeven, maar dan mag je dus maar twee keer troeftrekken en dan moeten de hartens dus weer 3-3 zitten… of je gaat na troeftrekken en de 3 tophartens, de snit nemen op ♣V. Al met al niet zo’n best slem dus.

 

 

 

 

 

Jan Don


6 reacties

 1. Hoi Jan,

  Een mooi voorbeeld van een Lightner double en een instructief verhaal waarom Oost een ruitencontrole moet hebben.
  Inzake de reactie van Rob:
  – “Wanneer de speler met AHVxx gewoon 2 sch biedt”
  Gewoon?
  Dit is toch geen hand voor 2 sch? Ik zou ook een puntje ( of twee) hebben gelogen en 2 ha hebben geboden.
  Na 3 kl komt 4 sch in aanmerking, als je er van uit gaat dat 3 sch nu forcing is en 4 sch om te spelen is ( zgn. ” fast arrival”: snel thuis, ik heb geen interesse in meer). Dan begrijp ik best dat Oost doorbiedt en het eindcontract 6 sch wordt.
  Is dat erg?
  Ja, nu de sch 4-1 zitten,. Maar dat contract zul je in de praktijk toch vaak maken met de sch 3-2?
  Tenslotte: inderdaad met 35 punten en Ru aas met B10xx sch tegen gaat 6 sch down, maar als je alle resterende 35 punten in de andere kleuren hebt is 6 sa wel voor het oprapen. 5kl,1 ru, 3 ha en 3 sch. En met 35 punten zit je toch liever in 6 sa dan in 6 sch?
  Tenslotte: BOD-viertallenspelers: zet ‘m op!

  Louk

 2. Beste Will,
  Goeie vraag! De grap is dit: ik schreef het stukje op woensdagochtend en ik meende me te herinneren dat oost ‘onderweg’ 4 Ru had geboden om een controle (een A, een H, een singleton of renonce in die kleur) aan te geven. ‘sAvonds sprak ik mevrouw Oost (Wil, teamgenoot in de externe viertallen) en die vertelde me dat dat niet het geval was. Ze had gewoon azen gevraagd. Ik heb daarop wel het biedverloop in mijn stukje aangepast, maar niet de opmerking over de positie van ruiten H. Dus ik kon eigenlijk niet weten dat ru H daar zat. Aan de andere kant: zonder ruitencontrole zou Wil nooit azen zijn gaan vragen. Immers, de kans dat de tegenpartij dan A en H van ruiten kan oprapen is veel te groot. Om die reden kon ik – ook zonder het 4 Ru bod – er wel vanuit gaan dat oost ru H zou hebben.
  Nogmaals dank voor je vraag!
  Jan

 3. Uit het biedverloop mocht oost er van uitgaan, dat er 30+ punten samen aanwezig zijn. Ook nog een 5-3 fit schoppen, dus het bieden van oost lijkt mij alleszins gerechtvaardigd. Oost loopt nu tegen twee zaken aan: a) partner heeft ‘maar’ 9 punten, heeft dus minder als beloofd en het zitsel werkt ook niet mee. Met b.v. 35 punten samen gaat met z’n kaartverdeling 6 sch ook down.
  Wanneer de speler met A H V x x x harten gewoon 2 sch biedt, verdwijnt dit spel weer in de koffer en was er geen stukje gekomen over het ” Lightner doublet” . En dat zou jammer zijn 🙂

 4. Ik doubleerde 5 Ru voor de uitkomst en daarna 6Sch voor straf. Partner startte met Ru, twee slagen mee genomen en vervolgt met Ha boer. Daarna maakte we nog een troef.

 5. Hallo Jan,
  Ik heb 2 cursussen bij Rene Wortel gevolgd en sinds kort lid van Bod84.
  Nu lees ik in het spel van deze week dat jij uit de biedingen weet dat ♦️H bij Oost zit.
  Hoe weet jij dat?

  groetjes,
  Will

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 + 5 =