web analytics

Home » Bodje’s » Spel van de week

Spel van de week

Downslagen liggen op de loer ….

Dankzij de schudmachine komen er elke week mooie spellen voorbij. Zo ook op 16 november, spel 9.
Op het eerste gezicht een ABC-tje. NZ hebben samen 28 punten en een 4-4 fit ♠.
Na een redelijk kort biedverloop zit je als zuid in 4♠.

Ik krijg als uitkomst 6.

 

Analyse:

Welke verliezers heb ik?

♠ misschien 1
0
1
♣ 1

 

Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Uitkomst pak ik met A.  ♠2 naar de V gespeeld, genomen met de H. West vervolgt met 4. Die neem ik in de hand met de H en speel ♠A. Oost bekent niet meer en dus zijn er nu 2 ♠-verliezers. Ik neem ♠B nog mee, west heeft nu de hoogste troef in handen en geen meer. Nu 10 gespeeld. West kan troeven en bijvoorbeeld naspelen.

Die neem je op tafel met de H en dan speel je de hoge V waarop je in zuid een verliezende weg doet. Er rest nu alleen maar 1 ♣-verliezer. 4♠ is nu dus gemaakt.

Wanneer west de 10 niet troeft, neem je deze over en speelt dan de V. Hierop verdwijnt weer de verliezende . Maar dan ben je er nog niet! Een oplettende west troeft ook nu niet en wacht tot hij/zij met ♣ aan slag komt. Met de hoogste troef kan in Noord de laatste troef worden weggehaald en zit zuid  met 2 ♣-verliezers. Toch eentje down …

4♠ is één keer gemaakt, en 5♠ is maar eentje down gegaan (in de A-lijn). De 3SA-spelers hebben geluk dat de ♣ 4-4 zitten.
Ik speelde het spel anders af dan hierboven beschreven en ging toen regulier eentje down. Aan tafel zag ik geen oplossing het contract te maken. Hoe is het bij jullie gegaan?

Rob Verwaayen

 


2 reacties

  1. Een geacht clublid attenteerde mij er op, dat het spel altijd gemaakt wordt, ook al troeft west de hartens niet af. Op een hoge harten van noord verdwijnt in zuid een ruiten en kan zuid dus een ruiten troeven. Dan heb je 10 slagen. Wanneer west op de hartens ook zijn ruiten weg doet, kan west wel overtroeven, maar is er een troefje in noord over om een klaver af te toeven .. pff. Mooi spel dat bridge 🙂

  2. Ik speelde het spel anders af dan hierboven beschreven en ging toen regulier eentje down. Aan tafel zag ik geen oplossing het contract te maken. Hoe is het bij jullie gegaan?

    Rob Verwaayen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *